top of page
TANNGNISSING

Tanngnissing er når man gnir tennene mot hverandre. Tannlegen kan lett se om du gnisser tennene dine under vanlig tannsjekk. Mest vanlig er det å gnisse tenner på nattetid når man sover, og er ofte relatert til stress. Alkohol, koffein og andre stimulanser kan gjøre problemene verre.
 

Tannpressing er når en biter tennene hardt sammen lenge og dette kan skje både natte- og dagtid.

For noen mennesker kan effektene av tanngnissing og pressing være meget intense. Ømme kjever eller hodepine om morgenen er noen av de symptomene man kan oppleve. Noen kan også hører en klikkelyd eller hvesing når en åpner eller lukker munnen. De fleste vil vanligvis kjenne smerter i ansikt, kjeve, hode eller øre området. Vertikale krefter fra motstående tenner kan forårsake sliping av tenner, sprekk eller at de knekker av. Gnissing over langtid kan også gi skade på tann nervene eller tennenes støtteapparat.


Behandling

Tannlegen kan bidra til å gjøre en skikkelig diagnose ved å ta en fullstendig medisinsk og dental historie og gjennomfører en klinisk undersøkelse.
 

I noen tilfeller kan din tannlege anbefale deg å ta et muskelavslappende middel før sengetid. Hvis stress er årsaken til symptomene dine trenger du å finne en måte å slappe av på. Meditasjon, yoga, veiledning og trening kan alle bidra til å redusere stress og angst. Tannlegen vil også gi deg skriftlig og muntlig informasjon om de viktigste kjeveledds øvelsene.

I de fleste tilfellene vil det være nødvendig å bruke en bittskinne. Bittskinne er en plate beskyttelse som er ment å bruke om natten for å redusere skader og belastning på tennene, redusere trykket på kjever og muskler og dermed redusere hodepine. Den vil også forhindre lyd som kommer av å gnisse tenner.
Skyll bittskinnen med vann eller munnskyll. Når du ikke bruker den så bør den oppbevares i den medfølgende esken i romtemperatur.
 

bottom of page