top of page
GRAVIDITET OG TENNER

Det er en myte at "en tann er tapt med hver graviditet." Men du kan oppleve noen endringer i oral helse under svangerskapet. Den primære endringene skyldes en økning i hormoner som  kan overdrive den måten tannkjøttet reagerer på plakk

Hvis plakk ikke fjernes, kan det føre til tannkjøttbetennelse, gingivitt. Symptomene er røde, hovne og ømme tannkjøtt som kan blø. Såkalte gingivitt berører de fleste gravide kvinner til en viss grad. Hvis du allerede har gingivitt, vil tilstanden sannsynligvis forverres under svangerskapet. Ubehandlet gingivitt kan føre til periodontitt, en mer alvorlig form for tannkjøttsykdom.
 

Tannhelseråd for deg som er gravid:

  • Du bør pusse med fluortannkrem minst to ganger om dagen. Du må også bruke tanntråd grundig hver dag.

  • Ved oppkast/reflux, skyll munnen med vann eller helst fluor munnskyllevann. Vent med tannpussen i minst en time for å unngå syreskader på tennene.

  • Unngå sukkerholdig snacks. Kvinner får som regel større matlyst, særlig lyst på sukker under svangerskapet. Men husk at jo oftere du spiser sukkerholdige matvarer, desto større er sjansen for å utvikle tannråte.

  • Ikke hopp over din tannlegesjekk time bare fordi du er gravid.  Informer tannlegen at du er gravid. Tannlegen vil kontrollere plakk, rense og lindre gingivitt. Undersøkelsen vil som regel bestå av tannsjekk, rens, hygieneinstruksjon og kostholdsveiledning. Fremskritt i teknologi har gjort røntgen mye tryggere i dag enn tidligere, men likevel så vil tannlegen unngå å ta røntgenbilder.

  • Spis et sunt og balansert kosthold. Babyens første tenner begynner å utvikle seg under svangerskapet. Sunt kosthold som inneholder melkeprodukter, ost og yoghurt er en god kilde til disse viktige mineraler og er bra for barnets tenner, tannkjøtt og bein.

  • Unngå bleking av tennene dine under svangerskapet og mens du ammer.

bottom of page