top of page
SPISEFORSTYRRELSER OG TENNER

Spiseforstyrrelser omfatter bulimi, overspisingslidelse og anoreksi.

Alle formene for spiseforstyrrelser har negative effekter på tennene. Her skal vi nevne de viktigste:
 

  • Syre vil fremskynde tannråte. I munnen er det mange bakterier som er tilstede og de vil etterhvert feste seg til overflaten av tennene. Når vi spiser sukkerholdig mat / drikke, vil bakteriene endre sukker til syre. Syre er skadelig for tennene, og vil "angripe" den ytre delen av tannoverflaten. Etter at vi har spist sukkerholdig mat /drikke, vil spyttet i munnen nøytralisere syre og begynner å reparere skaden gjort på overflaten av tennene. Hvis man begynner å innta sukkerholdige matvarer / drikkevarer  igjen før spyttet er ferdig med å reparere tannen, vil den ikke ha tid til å gjenopprette tannen til sin opprinnelige sunn tilstand og et hull skal dannes i tannoverflaten - dette er kjent som tannråte. Derfor er hyppigheten av spisingen som  er skadelig i stedet for mengden der og da. Dette er grunnen til at sukk- og syreholdig mat / drikke skal konsumeres på en gang.

  • Oppkast inneholder magesyre, som er svært etsende og ved hyppig kontakt med tennene, vil emaljen slites bort. Tennene begynner å bli misfargede. De vil se kortere, gjennomskinnelige og gulaktig ut. De vil som regel bli sprøere og lettere knekke.

  • Økt følsomhet for temperatur. Ubehag/smerter når man spiser og drikker varm, kald eller søt mat / drikke.

  •  Noen kan også oppleve hevelse og ømhet av spyttkjertlene som følge av hyppig oppkast.

  • Spyttkonsistensen kan forandre seg, og man kan få problemer med tørr munn.

  • Noen kan oppleve tørre, sprukne lepper og oftere munnsår pga. vitamin og mineralmangel eller som følge av nedsatt spyttproduksjon.

 

 

bottom of page