top of page
TANNEROSJON

Erosjon er tap av tannsubstans på grunn av syrepåvirkning som ikke skyldes bakterier. Dette innebærer at tannemaljen mykner opp av syreholdig mat og drikke og lettere brytes ned.
 

Matvarer og drikkevarer som har lav pH-verdier (syrer) etser tennene og ødelegger emaljen. Disse inkluderer sitrusfrukter, sportsdrikker, fruktdrikker, mineralvann, kullsyreholdige drikker inkludert lett brus varianter.  Personer som ofte har sure oppstøt eller lider av acid reflux kan oppleve erosjon fordi syre fra magesekken finner veien inn i munnhulen. Andre kilder som kan føre til tannerosjon er visse kjemikalier, og klor i et svømmebasseng.
 

Drikkevarer med en pH-verdi på under 4,5 er syreholdig drikke, og kan etse bort tannemaljen over tid. Desto lavere pH-verdien er, jo farligere er det for tennene dine. Sitron er farligst, ettersom den har en pH på bare 2,4. Derfor bør du til en viss grad unngå drikker som inneholder mye sitronsyre. Spytt har en pH-verdi på cirka 7-8, vann har pH på 7, mens magesyre (som man får i munnen når man kaster opp) har pH på 2,0.
 

Under syreangrep, blir emaljen tynnere og svekkes. Skadene som oppstår er irreversible, noe som vil si at den tapte emaljen ikke kan erstattes. Tannemaljen kan ikke vokse ut igjen. La oss bruk syren som finnes i appelsinjuice som et eksempel: Når den kommer i kontakt med emaljen på tennene dine, vil emaljen mykne. Så hvis du pusser tennene dine rett etter at du har drukket morgenjuicen din, kan resultatet bli at emaljen eroderer. Hvis dette er en rutine du har, vil du etterhvert vil se tegn på syreskade.

 

Eksempel på mat/drikke med lav pH. Jo lavere pH desto farligere er det for tennene dine.

 • Syre fra magesekken: 2

 • Sitron: 2,4

 • Coca Cola: 2,6

 • Sprite Light: 2,8

 • Eplejuice: 3,3

 • Grapefruktjuice: 3,2

 • Vin: 3,7                                                                            

 • Appelsinjuice: 3,7

 • Kaffe: 4.8

 • Te: 5

 

Gode råd for å forebygge syreskader

 1. Begrense inntaket av sure matvarer. Unngå smådrikking. Tannemaljen går nemlig i oppløsning når den stadig utsettes for drikkevarer med pH-verdier under 4,5. Drikk heller alt på én gang, i stedet for å ta mange småslurker over lang tid.

 2. Ikke holde brus i munnen eller swish den rundt. Bruk gjerne sugerør. Drikk vann eller skyll munnen med vann etterpå for å nøytralisere syren

 3. Tygg sukkerfri tyggegummi, for å få i gang spyttproduksjonen.

 4. Avslutt gjerne et måltid med en ostebit, det nøytraliserer syren.

 5. Begrens inntaket av sportsdrikker, disse har ofte lav pH-verdi.

 6. Bruk myk tannbørste og tannkrem med fluor.

 7. Ikke puss tennene rett etter inntak av sure drikke/mat eller etter oppkast. Du bør vente minst 1 time før du pusser tennene. Hvis en person børster for tidlig, kan det skade tennene.

 8. Regelmessig tannlegekontroll

 

bottom of page