top of page
HERPES

Herpes er en virusinfeksjon som merkes som smertefull sårdannelse enkelte steder på kroppen og kan også komme i munnregionen. Sykdommen er smittsom. Infeksjonen kan gi generelle symptomer som nedsatt allmenntilstand, slapphet, lettere feber og hovne lymfeknuter noen dager før utbruddet. Sårene merkes først som en eller flere smertefulle, rødlige flekker på huden/slimhinnen. Etter en periode vil blemmene sprekke og danne væskende sår. Sårsekretet innholdet store mengder virus og må betraktes som meget smittefarlig.
 

Unngå berøring og hold god hygiene (håndvask – negler). Den som har herpesutbrudd må selvsagt ikke dele håndklær, mat og drikke med andre.
 

Etter noen dager vil sekresjonen og dermed smittefaren avta og sårene dekkes av en brunlig skorpe. Det er ikke uvanlig at herpesutbrudd kommer igjen på omtrent samme sted. Ved nedsatt allmenntilstand eller stress, utbrudd av andre sykdommer eller ved soling øker sjansene for tilbakefall.

Det finnes legemidler på resept som hjelper betydelig hvis de brukes tidlig og sannsynligvis reduserer hyppigheten av tilbakefall.

bottom of page