top of page
TANNBLEKING

Tannfargen endrer seg gjennom livet som en naturlig aldersprosess. Samtidig kan en livsstil med røyking, kaffe, te og vin påvirke tennenes utseende. For å få lysere tannfarge, kan man utføre tannbleking. Å bleke tennene har blitt mer og mer vanlig, og det er flere måter å gjøre det på. De tryggeste og mest effektive alternativene, er de som skjer i samråd med en tannlege. Resultatet varierer fra person til person, men de aller fleste får hvitere tenner etter endt bleking. For å oppnå best mulig resultat, bør man følge tannlegens råd. Det er anbefalt at en tannlege har vurdert tenner og tannkjøtt før bleking igangsettes. Har man hull i tennene, bør man ikke bleke før disse er reparert. Har man alvorlig syreskade på tennene bør man også være forsiktig med blekingen. 


Vi på klinikken foretrekker hjemme bleking da den er meget skånsom for tennene. Den er også økonomisk sammenlignet med klinikkbleking da du kan bruke de samme skinnene igjen til å friske opp fargen etter 1-2 år. Du trenger kun å kjøpe blekingsgelen.

For å fremstille bittskinne tar vi et avtrykk av tennene dine og fremstiller blekeskinner på laboratorium. Blekeskinnene er tilpasset perfekt til dine tenner. Blekegeleen appliseres i skinnen som plasseres på tennene. Du bleker nattetid. Normal behandlingstid er 5- 10 netter.  Ikke bruk andre blekemidler enn de som er kjøpt fra en tannlege.

Hva må vi tenke på før vi setter i gang behandlingen?

  1. Alle kan i utgangspunktet bleke tennene. Pasienten bør likevel ikke ha behandlingsbehov ved oppstart av bleking. Eventuelle hull bør behandles, i tillegg må tannkjøttet være friskt. Det er også viktig at det er en viss tykkelse på emaljen. Derfor er vi pålagt å gjøre en grundig undersøkelse med røntgen før bleking.

  2. Gravide og ammende skal etter gjeldende anbefalinger ikke bleke tennene.

  3. Pasienten skal være over 18 år.

  4.  Det blir best resultat hvis vi pusser og renser tennene kort tid før blekingen. Eventuell tannstein eller røykbelegg vil kunne ligge i veien for blekemiddelet og forhindre et godt resultat. 

  5. Tannoverflatene er mer porøse og dermed mottagelige for ny misfarging i denne perioden, derfor er det en del mat og drikke som du bør unngå mens du bleker og i et par dager etter avsluttet bleking.
    Eksempel på slike mat: Rødvin, brus, juice, saft, kaffe, te, kakao, mørke sauser, sennep, ketchup, sjokolade, lakris, bær, syltetøy etc.

  6. Man bør helst avstå fra å røyke for å få et godt resultat.

  7. Fyllinger og kroner påvirkes ikke av blekingen

       

Det er verdt å nevne at enkelte pasienter kan oppleve overfølsomhet (ising) i tennene kort tid etter behandlingen. Symptomene kan reduseres ved effektiv bruk av fluorskylling en periode både før, under og etter behandlingen. Dette er helt ufarlig og vil forsvinne en kort periode etter avsluttet bleking. Ved ytterligere problemer, rådfør deg med din tannlege hos oss for å forandre behandlingsrutinen. Vi har lang erfaring med bleking og har hittil ikke registrert varig/alvorlig skade på tennene som følge av bleking som er utført i samarbeid med tannlegene på klinikken.

 

bottom of page