top of page

VÅRE TJENESTER

 • Estetiske tannbehandling

 • Amalgamsanering

 • Usynlig Tannregulering

 • Tannbleking

 • Tannsmykker

 • Tannproteser

 • Operasjon av visdomstenner

HELFO
Helfo

De fleste må selv betale utgiftene til tannbehandling. Men det finnes unntak. Noen får refusjon pga. systemiske sykdommer og evt de negative effektene de har på tannhelse mens andre på grunnlag av lokale forhold i munnhulen. Tannlegene vi alltid informere deg om dine rettigheter hvis de ser at du har krav på refusjon. Vi holder oss oppdatert for at du skal få de trygderettighetene du eventuelt har krav på. Vi har også direkte oppgjør med Helfo. Når en tannlege har en slik avtale om direkte oppgjør slipper pasienten å legge ut for den delen av behandlingen som er refusjonsberettighet. Da betaler du egenandelen mens tannlegen ordner med refusjonen.
 

​​​​​​I utgangspunktet skal alle voksne pasienter betale tannlegeregningen sin selv, men det finns 15 tilstander som utgjør unntak fra denne regelen. De pasientene som har rett på refusjon:

 

 1. Sjelden medisinsk tilstand (egen liste på www.helfo.no)

 2. Leppe-kjeve-ganespalte

 3. Svulster i munnhulen, tilgrensende vev eller i hoderegionen for øvrig

 4. Infeksjonsforebyggende behandling ved særlige medisinske tilstander (organtransplantasjon, ulike krefttilstander, HIV / AIDS)

 5. Sykdommer og anomalier i munn og kjeve ( tann- og kjeve kirurgisk behandlinger)

 6. Periodontitt ( tannkjøttsykdom)

 7. Tannutviklingsforstyrrelser ( medfødte tilstander)

 8. Bittanomalier ( tannregulering/ kjeveortopedi)

 9. Patologisk tap av tannsubstans ved attrisjon/ erosjon ( alvorlig tannslitasje)

 10. Hyposalivasjon ( munntørrhet)

 11. Tannskade ved ulykke, som ikke er yrkesskade (fritidsulykker)

a) Omfattende tannskade ved ulykke

b) Traumatisk tannskader hos pasienter som lider av sykdommer som kan gi fallskader

 14. Sterkt nedsatt evne til egenomsorg ved varig sykdom eller ved varig nedsatt funksjonsevne

 15. Helt eller delvis tanntap, uten egne tenner i underkjeven

Krone
KRONE

Krone er en kappe som omslutter hele tannen. Denne behandlingen gjøres når større deler av tannen er ødelagt. En krone vil gi tannen den formen og funksjonen den hadde før skaden.

Noen rotfylte tenner må i tillegg til vanlig krone få en oppbygning med stift. Det gjelder tenner som har så liten tannsubstans igjen at det ikke er tilstrekkelig feste for en krone. Stiften festes til roten og deretter kan kronen festes til tannen.

Fasetter
FASETTER

Keramisk dekke av tannen av kosmetiske grunner. Fasetter lages hos tanntekniker på grunnlag av avtrykk tatt av tannlegen.

Indikasjon: misfargede tenner hvor bleking ikke er tilstrekkelig, tannbørste skade, oppretting av skjevstilling, mellomrom, korte kliniske tenner eller knekte tenner.

Brobehandling
BROBEHANDLING

Bro er konstruksjon som erstatter en eller flere tapte tenner. Nabotennene vil fungere som bropillarer.

ROTFYLLING
Rotfylling

Rotfylling: Er en behandling som innebærer at nerven i tannroten tas vekk. Kanalen blir deretter rengjort, formet, og fylt med et gummimaterialet slik at nye bakterier blir hindret i å komme inn i roten. Den vanligste årsaken til at en tann må rotfylles er at et hull i en tann kommer seg inn til nerven og infiserer den med bakterier.

Estetiske Tannbehandling
ESTETISKE TANNBEHANDLING

Er en kosmetisk tannbehandling for å forbedre både tennenes farge og form. Vi utfører alle former for estetiske tannbehandling. Snakk med tannlegen din om du har noen spesielle estetiske ønsker. Første steg er alltid en konsultasjon hvor tannlegen undersøker tennene dine og hører på dine ønsker.  I noen tilfeller konfererer vi med en kollega for å ta en beslutning.

Estetisk tannbehandling omfatter alt fra tannbleking til å bytte ut en fylling eller restaurere tenner med fasetter og kronekonstruksjoner.

Amalgamsanering
AMALGAMSANERING

Amalgam består av ca. 50 % kviksølv, 20% sølv, 15% tinn, 12% kobber og resten zink. Fra januar 2008 vedtok miljødepartementet forbud mot å bruke amalgam av hensyn til utslipp i naturen. I dag har vi alternativer til amalgam som er funksjonelt meget gode. Vår klinikk har vært amalgamfri lenge før amalgamforbudet.

Usynlig Tannregulering
INVISALIGN-USYNLIG TANNREGULERING

Invisalign behandling er en nesten usynlig tannregulering som kan utføres på klinikken. Invisalign retter opp tennene med en serie med nesten usynlige, uttakbare reguleringsskinner som er spesialtilpasset dine tenner.

Tannbleking
TANNBLEKING

Tannfargen endrer seg gjennom livet som en naturlig aldersprosess. Samtidig kan en livsstil med røyking, kaffe, te og vin påvirke tennenes utseende. For å få lysere tannfarge, kan man utføre tannbleking. Å bleke tennene har blitt mer og mer vanlig, og det er flere måter å gjøre det på. De tryggeste og mest effektive alternativene, er de som skjer i samråd med en tannlege. Resultatet varierer fra person til person, men de aller fleste får hvitere tenner etter endt bleking. For å oppnå best mulig resultat, bør man følge tannlegens råd. Det er anbefalt at en tannlege har vurdert tenner og tannkjøtt før bleking igangsettes. Har man hull i tennene, bør man ikke bleke før disse er reparert. Har man alvorlig syreskade på tennene bør man også være forsiktig med blekingen. 


Vi på klinikken foretrekker hjemme bleking da den er meget skånsom for tennene. Den er også økonomisk sammenlignet med klinikkbleking da du kan bruke de samme skinnene igjen til å friske opp fargen etter 1-2 år. Du trenger kun å kjøpe blekingsgelen.

For å fremstille bittskinne tar vi et avtrykk av tennene dine og fremstiller blekeskinner på laboratorium. Blekeskinnene er tilpasset perfekt til dine tenner. Blekegeleen appliseres i skinnen som plasseres på tennene. Du bleker nattetid. Normal behandlingstid er 5- 10 netter.  Ikke bruk andre blekemidler enn de som er kjøpt fra en tannlege.

Hva må vi tenke på før vi setter i gang behandlingen?

 1. Alle kan i utgangspunktet bleke tennene. Pasienten bør likevel ikke ha behandlingsbehov ved oppstart av bleking. Eventuelle hull bør behandles, i tillegg må tannkjøttet være friskt. Det er også viktig at det er en viss tykkelse på emaljen. Derfor er vi pålagt å gjøre en grundig undersøkelse med røntgen før bleking.

 2. Gravide og ammende skal etter gjeldende anbefalinger ikke bleke tennene.

 3. Pasienten skal være over 18 år.

 4.  Det blir best resultat hvis vi pusser og renser tennene kort tid før blekingen. Eventuell tannstein eller røykbelegg vil kunne ligge i veien for blekemiddelet og forhindre et godt resultat. 

 5. Tannoverflatene er mer porøse og dermed mottagelige for ny misfarging i denne perioden, derfor er det en del mat og drikke som du bør unngå mens du bleker og i et par dager etter avsluttet bleking.
  Eksempel på slike mat: Rødvin, brus, juice, saft, kaffe, te, kakao, mørke sauser, sennep, ketchup, sjokolade, lakris, bær, syltetøy etc.

 6. Man bør helst avstå fra å røyke for å få et godt resultat.

 7. Fyllinger og kroner påvirkes ikke av blekingen

       

Det er verdt å nevne at enkelte pasienter kan oppleve overfølsomhet (ising) i tennene kort tid etter behandlingen. Symptomene kan reduseres ved effektiv bruk av fluorskylling en periode både før, under og etter behandlingen. Dette er helt ufarlig og vil forsvinne en kort periode etter avsluttet bleking. Ved ytterligere problemer, rådfør deg med din tannlege hos oss for å forandre behandlingsrutinen. Vi har lang erfaring med bleking og har hittil ikke registrert varig/alvorlig skade på tennene som følge av bleking som er utført i samarbeid med tannlegene på klinikken.

Tannsmykker
TANNSMYKKER

Tannsmykker i alle varianter limes på tenner uten at de gjør skade på tannoverflaten

Tannproteser
TANNPROTESER (GEBISS)

Tannprotesen setter man fast i munnen og den dekker hele gommen, og kan erstatte alle tapte tenner i en kjeve. Den sitter selv når man spiser, men om natten tar man den ut. I begynnelsen kan det være vanskelig å både snakke og spise, men det bruker å gå forholdsvis raskt å venne seg til en protese i munnen.               

En tannprotese kan også fremstilles for å erstatte noen tenner og da sitter den fast med klemmer på de tennene som er igjen. Det siste kalles for delprotese.

Visdomstenner
OPERASJONER AV VISDOMSTENNER

Visdomstann er den tredje og siste jekselen på baksiden av munnen. De kommer som regel når man er mellom 17 og 25 år. Posisjonen gjør at de ofte er vanskelige å holde rene. Tannkjøttet kan bli irritert. I blant kan det hovne opp på grunn av bakterieinfeksjon. Visdomstenner som bare delvis bryter frem, eller ikke bryter frem i det hele tatt, kalles retinerte visdomstenner. En delvis frembrudd tann vil medføre at bakterier og matrester fra munnhulen får tilgang til vevet rundt tannen og kan gi opphav til infeksjon i tannkjøttet rundt tannen.


Årsaker til at en visdomstann ikke kan bryte frem:

 • Plassmangel i kjeven. Kjeven har ikke nok lengde til en ny tann.

 • Tannen er vinklet slik at det er umulig å bryte fram.

 • Nabotannen står i veien for frembruddet av tannen.

 

Retinerte tenner kan ha flere konsekvenser for pasienten:

 • Karies kan oppstå i visdomstannen eller nabotannen, pga. vanskelig renhold.

 • Skade på røttene på nabotannen

 • Periocoronitt problemer -perioder med betennelse i tannkjøttet rundt visdomstannen.

 • Gjentatte episoder med betennelse rundt visdomstannen kan

 • føre til beinnedbrytning i kjeven

 

Hvorfor fjerne visdomstennene?

 • Smerte

 • Infeksjon

 • [object Object]
 • skade på en tilstøtende tann.

 • Utvikling av en væskefylt sekk (cyste) rundt visdomstannen

 • Skade på omliggende bein

 • Behov for tannregulering

 • Dårlig hygieneforhold og matansamling rundt tannen

 • Forebyggende, dersom det er fare for infeksjon eller skade på nabotannen.

 

Postoperativ informasjon etter fjerning av visdomstenner

Generelt: Fjerning av visdomstenner er et kirurgisk inngrep i kjevebenet. Mange pasienter vil få ubehagelige symptomer i form av smerter, hevelse og vanskeligheter med å spise etter operasjonen. Disse symptomene varer fra 24 til 72 timer. Informasjonen under er laget med henblikk på at du skal få en rask tilheling og minst mulig postoperative plager.

Blødning: Slapp av etter operasjonen. Fysisk aktivitet kan øke blødninger. Du skal ikke spise, drikke eller skylle munn de første 2 timene etter operasjonen, slik at blodkoagelet i kjevebenet ikke forstyrres. Du får en gasbind-kompress (tupfer) å bite på etter operasjonen for at det skal være et lett trykk på operasjonsområdet slik at det ikke blør. Fortsett å bite på denne i 20-30 minutter etter operasjon. Det er vanlig med litt blødning fra såret de første 2 dagene. Føler du at det blør mye vil de fleste blødninger stoppe ved at du biter hardt på en kompress i 15-30 minutter.  Ring din tannlege hvis du fortsatt har blødninger 24 timer etter operasjonen.  Ikke ligge flatt. Dette kan forlenge blødning. Støtte opp hodet med puter.

Hevelse: Når du kommer hjem bør du ta det med ro, og holde overkroppen/hodet høyt. En ispose (grønnsakspose) mot ansiktet over operasjonsområdet vil kunne redusere hevelsen. Hold en ispose mot ansiktet ved operasjonsområdet i 15-20 minutter, og legg den deretter i fryseren i 15 minutter slik at den blir kald igjen. Bruk ispose og hold hodet så høyt som mulig de første 24-48 timer etter operasjon. Hevelsen vil øke de første 24-48 timer, og så gradvis avta i løpet av få dager.

Spise:  Mens munnen er nummen, være forsiktig med å bite på innsiden av kinnet eller leppe, eller tungen. Du kan spise og drikke myk føde 2 timer etter operasjonen. Unngå å tygge direkte mot operasjonsområdet. Ikke bruk sugerør, drikk fra vanlig glass.


Munnhygiene: Du kan børste tenner samme kveld, eller påfølgende morgen, men unngå operasjonsområdet de første 5 dagene. Dagen etter operasjon kan du skylle munn med lunkent saltvann 2-3 ganger daglig og ellers etter et måltid. Saltvann lages ved å ta en teskje salt i et mellomstort glass lunket vann.  Ofte anbefaler vi et antibakterielt munnskyllevann, Corsodyl.  Unngå å gni området med tungen eller berøre den med fingrene. Fortsett å pusse tennene og tungen nøye. Unngå å pusse operasjonsområdet.

Smerte: Lokalbedøvelsen varer fra 2-4 timer, og når effekten av denne avtar må du forvente at smertene tiltar. Vi anbefaler 2 tabletter Ibux 400 mg med 1/2 glassvann 1 time etter operasjonen. Ta ellers 1-2 paracet/Ibux tabletter ved behov.


Sting: Om du har fått sting, vil du får en kontrolltime i løpet av 5-8 dager etter operasjon. Du vil ofte få en fordypning/grop i kjevekammen der tannen stod. Det vil ta flere uker før kjevekammen blir helt jevn.

Røyking: Ikke røyk de første timene etter operasjonen.  Også røyking minsker blodtilførselen og kan bringe bakterier og forurensninger til kirurgi området og dermed forsinke tildelingen.

Etter en visdomstann operasjon, kan du oppleve:

Vanlige symptomer

 • Smerter og hevelse i tannkjøttet og området der tannen ble fjernet.

 • En smertefull betennelse kalles "dry socket", som skjer hvis den beskyttende blodpropp i hullet der tannen stod forsvinner for tidlig. Selv om smerten og hevelsen har avtatt som normalt kan det da oppstå smerter 2-3 dager etter operasjonen. Typisk er det smerter i operasjonsområdet som av og til kan stråle opp mot øret. Tilstand behandles hos tannlege med rens av operasjonsområde og innlegg av lokalt smertestillende. Noen ganger er det nødvendig med antibiotika behandling i tillegg.

 • Blødning som ikke vil stoppe innen ca. 24 timer.

 • Vanskeligheter medå gape opp (trismus).


 Sjeldne symptomer

 • Nummenhet i munn eller lepper som ikke går bort. Ved fjerning av dypt liggende tenner/røtter i underkjeven er det alltid en viss mulighet for skade på nerven som gir berørings følsomhet til underleppe og hake. Dette er ikke permanent i de fleste tilfeller og forekommer veldig sjelden.

 • Skade på nabotennenes faste konstruksjoner som kroner eller broer, eller skade på røttene av en nærliggende tann.

 • En brukket kjeve hvis tannen var godt festet til kjevebenet.

 • Ved fjerning av veldig høyt liggende tenner i overkjeven, er det alltid en viss risiko for kommunikasjon til bihulen. Vi sjekker alltid etter tanntrekkingen om vi har fått åpning til bihulen. Tilstanden lukker seg vanligvis av seg selv. I kompliserte tilfeller vil kommunikasjonen bli lukket operativt.

FASETTER

Keramisk dekke av tannen av kosmetiske grunner. Fasetter lages hos tanntekniker på grunnlag av avtrykk tatt av tannlegen.

Indikasjon: misfargede tenner hvor bleking ikke er tilstrekkelig, tannbørste skade, oppretting av skjevstilling, mellomrom, korte kliniske tenner eller knekte tenner.

bottom of page